Tillbyggnad påbörjad
I slutet av juni fick vi bygglov och startbesked från kommunen. 4 veckor senare kunde vi köra igång, lagom till vår semester som vi valde att lägga lite senare i år för att hinna jobba så mycket som möjligt med huset. Början på renoveringen blir tillbyggnad ut mot gatan och steg ett var att få bort alla rhododendronbuskar och en betongplatta som farstun står på. Buskarna var väldigt stora och troligen omöjliga att få upp utan någon hjälp. Men efter lite grävande och med hjälp av en vinsch lyckades vi dra upp dessa.
Nästa steg var att få bort plattan utanför entren och efter en hel del bilande och vinkelslip var plattan nere lagom till semestern skulle börja. På ena sidan entrén var plattan ca 40 cm, en hel del armering också så det tog sin lilla tid att få ner.
påbörjat med vinkelslipen
Första veckan på semestern påbörjade vi arbetet med grunden. vi grävde upp lite jord och jämnade ut och la på en markduk över jorden. Vi murade även upp en befintlig mur för att kunna fylla upp med nya massor.
I slutet på veckan kom en kranbil förbi och började fylla upp med massor. Iom att vi ska upp med entrén till en högre nivå än i dagsläget var vi tvungna att höja marken, ca 70 cm fick vi fylla upp för att komma upp i rätt nivå. I botten la vi lite stenkross 0-90, efter detta en geotextilduk och toppade med ca 15 cm makadam och flis som kantelementen kunde stå på. Makdam ligger även runt om där dräneringen finns.
Nu är vi inne på vecka 2 och under denna vecka så började vi med att jämna till ytan där kantelementen skulle stå, vi fyllde upp med lite för mycket makadam på vissa ställen vilket gjorde att kantelementen inte stod helt rakt, Fredrik hjälpte till att kolla av ytan och jämna till med flis. Sen ställde vi ut kantelementen utifrån utsättningspunkterna som kommunen mätt ut. Kantelementen hamnade ca 5 cm innanför utsättningspunkterna för att fasaden ska rymmas inom det som är utmätt. Kantlementen är 40 cm höga och innanför dessa fyllde vi på med 30 cm isolering.
Sen var det dags att fylla på med armering, Anders hjälpte till att bocka till kantbyglar, dessa var inte helt lätta att få tag på annars, det var inga standardmått som konstruktören ritat in i k-ritningarna... I kantbyglarna ligger sedan 4 långa järn både nere och uppe i bygeln, sedan är allting toppat med armeringsnät. På nätet har vi sen lagt rör för golvvärme som vi tänkt ha i större delen av huset senare.
Igår var det sedan dags för betongen att komma, vi köpte ca 3 kubik vilket var lite mer än beräknat för själva formen så för att "bli av" med överbliven betong så tillverkade vi även en form till en trappa som vi fyllde med en del av det som blev över.




































